COUPLE-LIKE # 2
Volkskrant, Annette Embrechts

Stille en intieme uitputtingsslag


Couple Like #2 door Het Lab & Thea- tergroep DOX. 8/9, Theaterfestival, De Krakeling, Amsterdam. Tournee van 10/9 t/m 9/11. Vanaf 12 jaar. theatergroepdox.nl

Een lichamelijke, dubbelzinnige en confronterende visie op vriendschap die voor het eerst voor een jong publiek wordt op- gevoerd.
Een krachtmeting hangt in de lucht. Zowel op het podium, tussen de jongen en het meisje die klaar staan voor een intens lichamelijk sekse- gevecht. Als ook tussen performers en publiek: in de zaal zitten giechelende en proestende jongeren van een roc uit Leidsche Rijn. Zij we- ten zich nauwelijks raad met het stille en intie- me karakter van Couple-Like #2, uitgevoerd door Ryan Djojokarso en Maartje Plasma.
Deze jonge dansers van Theatrgroep DOX zijn nauwelijks ouder dan de tieners in de zaal. En pakken elkaar ook nog vast bij alles wat naar een fysiek handvat neigt: haren, schouders, kruis, knieën, kin, enzovoort. Dat roept com- mentaar op. Meisjes vallen van hun stoel; jon- gens schuiven ongemakkelijk heen en weer en grommen hoorbaar.
Toch blijven ze wel kijken naar de telkens van kleur verschietende uitputtingsslag tussen de twee dansers. Met hun klappende, botsende, buitelende, wrijvende en schurende lichamen zoeken die alle hoeken op van pure lijfelijkheid binnen een vriendschappelijke relatie. Woor- deloos rekken ze de grenzen op van de kwets- baarheid en veerkracht van het lichaam. Nooit wijken ze meer dan een meter van elkaars zij- de. Alleen het geluid van hun eigen adem en contact is hen tot ritmische steun, en heel af en toe, een flard van een song.
Vorig seizoen dansten de choreografen Ke- ren Levi en Ugo Dehaes het origineel van dit duet, Couple Like, overal ter wereld. Van Berlijn tot Budapest en van Tel Aviv tot Poznan. Echter nooit voor een publiek van tieners. Op initiatief van Productiehuis Het Lab trekken twee DOX-dansers dit succesvolle duet nu naar zich toe om het uit te voeren voor jonger publiek. Met een lichamelijke, dubbelzinnige en con- fronterende visie op vriendschap als spannend resultaat. Tijdens een nagesprek komen de vra-
gen los. De tieners verbazen en verheugen zich dat dit ook dans is, en dat de pijnlijk ogende klappen geen pijn doen, door de adrenaline van de uitputtingsslag. Hebben Djojokarso en Plasman geen relatie? Ongelooflijk, vinden ze. En dan steekt de meest grofgebekte jongen, ty-
pe leider, zijn hand op. Het wordt stil. Iedereen verwacht een vernietigende opmerking. Maar hij zegt: ‘Ik vind het sensueel en ontroerend’. Couple-Like #2: ook het publiek is niet altijd wat het lijkt.


Annette Embrechts | Volkskrant | Sept 6th, 2011